top of page

Jaar 4, Afstudeerproject: "Convercycle Inlay/Baseplate mechanisme"

Bij de Nederlandse fietsfabriek met in-house ontwikkeling "Nijland Cycling" heb ik mijn afstudeerproject mogen doen voor de Duitse start-up "Convercycle". Zij hebben een unieke 2-in-1 stads- en transportfiets ontwikkeld. De kale fiets is echter nog niet in beide toestanden te gebruiken om losse goederen te vervoeren. Daarom heb ik een inlay/baseplate mechanisme ontworpen dat zich in een handomdraai aanpast aan de toestand van de fiets. 

 

Hieronder is een procesvideo te zien van 4 minuten lang. Hierin wordt de probleemstelling gevisualiseerd, en wordt vanaf simpele spuugmodellen tot aan mijn eindprototype het proces gepresenteerd. Ik heb mijn in Zweden opgedane vaardigheden m.b.t. Motion Graphics gebruikt om geanimeerde visuals toe te voegen en vloeiende overgangen te creëren:

Hieronder is te zien hoe ik van houten rondstaf, thuis en met grotendeels handgereedschap, een 1:1 fysiek model gemaakt heb van het frame dat het goederencompartiment vormt in de Convercycle. Nauwkeurig werken heeft het mogelijk gemaakt om met voldoende nauwkeurigheid alle samengestelde hoeken te repliceren in een stevig en functioneel model.

Houten model.PNG
Houten model zwart.PNG

Extra ontwerpproject: "Custom Tas Assessoire"

Hiernaast is te zien hoe ik begonnen ben met het vormen van een grafisch vormelement, dat ik als basis heb gebruikt voor het ontwerpen van een custom tas. Dit ontwerp is ook geïntegreerd in de zijpanelen van de inlay, zoals in de video te zien is.

Ideation_edited.jpg

De oranje vormen hiernaast zijn door middel van stickeren geselecteerd als meest kansrijke ideeën. Deze 2D vormen zijn vervolgens ieder ontwikkeld tot 3D tas ontwerpen. 

​

De 12 ontwerpen zijn gecombineerd en gegroepeerd tot de onderstaande conceptrichtingen A t/m D:

Selection.PNG
3d transition.PNG
Conceptualisation.PNG
Conceptualisation.PNG

De vier conceptrichtingen zijn uitgewerkt tot concepten, waaruit uiteindelijk de twee concepten hiernaast geselecteerd zijn.

​

De twee concepten hebben beiden sterke kanten, en de klant wilde deze het liefste zo veel mogelijk behouden. Vandaar dat hieronder te zien is hoe de vormen door middel van 3D CAD gecombi-

neerd zijn. De facetten zijn versimpeld en het ontwerp benut de beschikbare ruimte:

Het ontwerp is zo opgebouwd dat alle belangrijke afmetingen door middel van een paar simpele basis schetsen aan te passen zijn. Zo was het gemakkelijk om alles in overleg met de klant precies volgens wens te krijgen. 

​

Nu de vorm exact gedefinieerd was, kon een fysiek model gemaakt worden om te ervaren hoe de tas aan zal voelen. 

​

Golfkarton is gebruikt om alle facetten te vormen. Vervolgens is gekleurd karton gebruikt om het grafische ontwerp toe te passen:

​

​

Combination.PNG
prototyping_edited.jpg
bottom of page